Onze geschiedenis.....

Als je overgrootouders en ouders allen zijn opgegroeid "tussen" de vis.

Dan is uiteraard je toekomst al bijna uitgestippeld....

Opa Jan Schilder op zijn bakfiets vanuit Volendam venten in de streek, en opa Jaap Edelenbosch venten in de streek eo. Vader en moeder al vanaf kinds af aan (mee) werken in de vis, en de basis is gelegd!


Eind jaren 60 begon Theo Schilder met het venten van "pondjes" paling in en rond het havengebied. Het toerisme kwam langzaam op gang, en hij zag daar toekomst in. Al snel werd besloten om samen met een compagnon een vaste verkoopplaats aan te vragen bij de haven. Het werd een plek bij het station en Vishandel 't Suud was een feit. In eerste instantie werd gebruik gemaakt van de "oude" handkar van Jaap Edelenbosch. Nadat niet allen het toerisme groeide, maar ook de Enkhuzers de weg naar vishandel 't Suud wisten te vinden. Bleek al snel dat de "oude" handkar te klein werd. Dus werd er besloten om een "echte" verkoopwagen aan te schaffen. Dit bleek een schot in de roos. 

In 1984 besloten Theo en Henny een eigen viswinkel te beginnen. Het ook viel op het pand Dijk 48. Bekend als het ijswinkeltje van Stavenuiter. (Daarvoor de groentewinkel)

(Foto van Oud Enkhuizen)

Op 2 oktober 1984 opende Vishandel Theo Schilder & Zn zijn deuren voor het publiek. 

Door de jaren heen groeide het toerisme in Enkhuizen en ook wij plukten daar de vruchten van mee. Beetje bij beetje kwamen er "ondersteunende" horeca activiteiten bij. Een blikje frisdrank, een patatje, een plateservice en uiteindelijk een biertje en een glaasje wijn. Wat ooit begon met 16 zitplaatsen binnen en 8 zitplaatsen buiten. Groeide uit naar 27 zitplaatsen binnen en 72 zitplaatsen buiten. Meer en meer begonnen de winkel activiteiten en de horeca activiteiten elkaar te schuren... Steeds vaker kwam het voor dat we tijdens de zomermaanden niet meer de kwaliteit en aandacht konden schenken dat we wilden. En uiteindelijk hadden we besloten om als restaurant verder te gaan.

Op 4 december 2019 opende De 80 Seafood & WIne haar deuren